Cât de important este domeniul web pentru proiectul tău online

Orice proiect online devine mai mult sau mai puțin atractiv pentru un utilizator încă de la primul contact cu numele acestuia. Adresa pe care tu o scrii în motorul de căutare pentru a accesa un site poartă numele de adresă web sau domeniu site. Fie că are tld-ul, adică terminalul domeniului .ro sau .com, conținutul de pe proiectul respectiv poate fi în orice limbă dorește webmaster-ul care a proiectat respectivul site. Cu cât numele este mai scurt și mai plăcut la pronunțare, cu atât acesta devine mai potrivit pentru a se construi un brand în jurul său. Marile proiecte online fără de care ne vine foarte greu în aceste momente să utilizăm internetul pentru că ne-au făcut să devenim dependenți de serviciile lor au reușit să devină niște monștri în domeniul online pentru că și-au ales un nume potrivit, ușor de reținut și care a putut deveni un brand. Multe dintre numele acestor proiecte de succes pe care noi le rostim zilnic au devenit atât de cunoscute pentru că au avut o idee bună înainte de procesul de cumpărare domeniu web și au avut o poveste care explică această alegere al numelui.
La baza oricărui site, indiferent de proporțiile acestuia și serviciul pe care îl oferă, stă un domeniu web și un serviciu de găzduire domeniu. Altfel spus, fiecare site pe care l-am botezat deja cu ajutorul unui domeniu disponibil trebuie să își adăpostească resursele și informațiile pe un server care poartă denumirea de web hosting. Aceste două criterii fiind deja stabilite, putem trece la următorii pași de editare a paginii noastre.
Pentru că este probabil cel mai important pas în lansarea unui proiect, alegerea unui domeniu potrivit a devenit o adevărată afacere. De-a lungul timpului mai mulți freelanceri și-au dezvoltat abilitatea de a găsi domenii online care să sune bine, să le înregistreze și mai apoi să le vândă la un preț mult mai mare. Așa se explică indisponibilitatea multor nume de domeniu pe care le-am încercat cu toții de-a lungul timpului în vederea înregistrării. Așadar, în anul 2019 este aproape imposibil să găsești un domeniu disponibil care să sune bine, să fie scurt, ușor de reținut și să nu aibă tente personale. Ideile generale de Site-uri web în spatele cărora se poate construi un proiect foarte frumos care să devină un brand în scurt timp au fost aproape epuizate.
Acum că am aflat ce este un domeniu web și cât de greu este să găsim unul bun pentru un proiect general, putem trece la câteva detalii despre importanța acestuia pentru un site de succes.

De unde putem achiziționa un site?

Fiecare dintre noi, cei care am dorit să dăm drumul unui proiect online ne-am pus măcar o dată întrebarea „de unde cumpăr domeniu web”. În primul rând trebuie să ne decidem de ce fel de domeniu avem nevoie. Mulți dintre webmasterii cu experiență care cunosc dificultatea cu care putem pune mâna pe un domeniu excelent așteaptă la rând pentru a achiziționa mai multe domenii .ro care expiră și pe care au fost construite în trecut un site destul de cunoscut. Acest lucru vine la pachet cu mai multe avantaje. Pe lângă faptul că putem prinde un domeniu foarte pune care nu este disponibil până în momentul în care expiră, acest domeniu are deja trimiteri și recomandări din partea altor site-uri. Mai concret decât atât, dacă activitatea de pe domeniul în cauză a fost una apreciată, alte site-uri au scris despre respectivul proiect și au pus un link spre domeniul respectiv. Cel care va înregistra acum domeniu se va bucura și de câteva recomandări deja făcute pe site-urile cu vechime a căror administratori nu verifică constant dacă toate link-urile recomandate mai sunt valabile. Un blogger care a recomandat o anumită adresă web pentru proiectul din spatele său, nu își va face timp foarte des de a căuta prin miile de articole scrise în anii de activitate și de a verifica fiecare link în parte.
Revenind la întrebare, după ce ne hotărâm cu privire la domeniu preferat de noi, putem să consultăm tool-ul de la domenii rotld care ne poate spune dacă domeniul ales de noi este disponibil sau înregistrat deja de o altă persoană sau firmă. Pentru domeniile .ro, cei de la ROTLD sunt principalii furnizori. Bineînțeles că există mai mulți resseleri domenii pe piață care pun la dispoziția clienților niște oferte foarte bune, dar principalii furnizori rămân tot cei de la ROTLD.
Pentru alte domenii, putem folosi name.com sau godaddy.com, fiecare dintre aceste proiecte având o experiență bogată în vânzarea de Site-uri web și pachete de web hosting.
O facilitate foarte interesantă pe care o putem folosi pe site-urile mari care furnizează site-uri web este cea de rezervare domeniu rotld.

Care este prețul unui domeniu web

Prețul unui domeniu diferă de la un resseler domenii la altul. În momentul scrierii acestui articol, dacă pe un site precum quality-host.ro prețul unui domeniu .ro este de 14.00 euro, pe un site concurent, edomenii.ro, un domeniu .ro poate fi achiziționat la prețul de 9.99 euro. Diferența este dată de adaosul pe care fiecare resseler și-l adaugă din vânzarea domeniilor web.
Prețurile nu sunt atât de accesibile atunci când vorbim despre domenii .ro premium, aici fiecare având un preț diferit în funcție de oportunitățile pe care le oferă acest nume. Bineînțeles că cel mai important aspect, chiar dacă ai un domeniu premium România, este să oferi un conținut de calitate prin care să fructifici acest avantaj dat de numele domeniului tău.
Dacă până acum puteai să optezi pentru opțiunea de a cumpăra un domeniu .ro pe viață, acum acest serviciu implică plătirea unei taxe anuale prin care îți poți păstra numele. Această soluție este una foarte bună deoarece erau foarte multe domenii .ro blocate de anumiți indivizi sau firme care nu aveau proiecte active în spatele acestor adrese web și erau blocate fără a avea vreun rost. Acum, cine dorește să achiziționeze un domeniu trebuie să plătească anual, în cazul în care plata nu este făcută către reseller-ul de domenii de la care ai achiziționat, acesta va expira și în scurt timp va fi disponibil pentru alt doritor.
Dacă tot ești în acest punct, cumpără domeniu web de care ești cel mai atras și adaugă în coș și alte domenii care sunt asemănătoare cu cel ales de tine pe care să le redirecționezi spre proiectul tău. Este o practică folosită de cei care au site-uri cu domenii web care pot fi greșite la tastare.

Alege un domeniu care poate deveni brand

Un astfel de domeniu trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând, domeniul ales de tine trebuie să fie foarte ușor de reținut, să sune frumos și să nu implice foarte mult exercițiu de gândire în momentul în care este scris într-un motor de căutare.
Potențialii vizitatori ai proiectului tău online ar trebui să-și facă o idee despre ce vor urma să găsească pe site-ul tău încă din momentul în care rostesc numele domeniului. De aceea este indicat să alegeți un nume care să ducă cu gândul la domeniul de activitate în jurul căruia îți desfășori activitatea.
Din moment ce ai optat pentru un domeniu greoi și greu de reținut și te încăpăținezi să continui munca pe acesta, vei ajunge într-un punct în care vei realiza importanța unui domeniu care poate deveni cu ușurință un brand și vei încerca să faci rebranding. Acest procedeu este unul foarte complicat și implică foarte multe cheltuieli.
Este indicat să alegem din prima un domeniu bun și potrivit pentru ce vrem noi să oferim pentru a evita anumite cheltuieli care să acopere o greșeală. De asemenea, încearcă să eviți pe cât posibil semnele de punctuație și cifrele din numele domeniului tău. Vor fi foarte ușor de încurcat și greu de reținut.

Cuvântul cheie al afacerii tale în numele domeniului

Cel mai indicat din punct de vedere SEO și nu numai este să punem un cuvânt cheie care să ne definească activitatea de pe viitorul proiect online chiar în domeniul acestuia. Ne va fi de mare folos în campaniile de promovarea a respectivului proiect și ne vom mulțumi pentru alegerea potrivită făcută la timp.

Poți cumpăra mai multe extensii pentru același nume

Pentru că sunt extensii mai populare și mai puțin populare pe piață, oamenii, din obișnuință vor folosi extensiile cele mai des întâlnite. De exemplu, în România, cele mai des întâlnite extensii ale unui domeniu sunt cele .ro. Dacă tu alegi să înregistrezi un domeniu cu extensia .info, .net, .org sau alte astfel de extensii, în momentul în care tu vei prezenta oral site-ul tău, publicul va memora numele ales de tine, dar va înlocui din obișnuință extensia. De aceea este foarte potrivit să alegem mai multe extensii pentru proiectul nostru online și toate să facă trimitere către aceeași pagină.

Cum verifici un domeniu web dacă este disponibil

Să spunem că ți-ai făcut deja planul pentru viitorul tău proiect din mediul online. De cele mai multe ori, știind că este dificil să prinzi un domeniu web foarte bun din prima încercare, trebuie să îți faci o listă cu mai multe domenii care ar suna potrivit pentru proiectul tău.
Fiecare domeniu poate fi verificat cu ajutorul serviciului de interogare whois rotld. În urma acestui proces poți afla mai multe detalii despre acest domeniu, cui îi aparține în momentul de față, când a fost întregistrat și când expiră acesta.

Poți muta domeniul tău web de la un registrar la altul în orice moment

O funcție foarte interesantă de care ne putem folosi în cazul în care întâmpinăm de-a lungul activității mai multe probleme cu firma care a înregistrat domeniul pe care noi ne desfășurăm activitatea, ne putem muta cu ajutorul unei chei de autorizare cu domeniul nostru la alt registrar.
Acest transfer de domeniu de la o firmă la alta nu ar trebui să implice taxe sau comisioane. Singura sumă achitată trebuie să fie doar cea de prelungire sau înregistrare domeniu .ro.

Pentru anumite domenii se poate licita

Atunci când un domeniu are un potențial foarte ridicat, pentru acesta se pot bate mai mulți webmasteri într-o licitație. La fel ca în cazul oricărui produs, licitația va fi câștigată de persoana sau firma care oferă cel mai mare preț pentru domeniu .ro.
Dacă sunt mai multe persoane care doresc un nume de domeniu din cadrul serviciului „Primul la coadă” se vor organiza mai multe licitații Site-uri web România. Aceste proceduri sunt încheiate cu o oră înainte de ștergerea domeniului. În aceste cazuri trebuie să fii foarte atent și să urmărești în permanență domeniile care te interesează.

Ai mare grijă la mărcile înregistrate

Trebuie să alegi un nume unic și care să nu intre în conflict de interese cu o marcă deja înregistrată. Multe persoane care activează în mediul online și care nu au avut cele mai curate intenții în acest sens s-au folosit de numele unor mari brand-uri pentru a lansa un proiect online asemănător cu servicii similare. În aceste situații, marca înregistrată poate sancționa respectiva persoană care aduce prejudicii de imagine brand-ului și riști să plătești foarte mulți bani drept pagube.

Poți șterge un domeniu .ro

Dacă după o anumită perioadă realizezi că nu mai ai nevoie de un anumit domeniu poți oricând solicita celor de la ROTLD să îți șteargă acest produs. Este important să știți că pentru acest pas, RoTLD va avea nevoie de o copie a cărții tale de identitate pentru a evita eventualele solicitări din partea unor persoane rău-intenționate care doresc să-ți oprească activitatea de pe un anumit proiect online.
Ștergerea unui domeniu nu este un proces instant, aceasta durează până la 60 de zile din momentul în care tu ai făcut această solicitare. Pe tot parcursul celor două luni până când domeniul va fi șters, domeniul va fi indisponibil.
Acest lucru se poate întâmpla și atunci când nu mai plătești taxa aferentă prelungirii unui domeniu .ro. Acesta se va afla în pending delete, iar după 90 de zile, RoTLD va șterge domeniul tău pentru care nu ai achitat contravaloarea serviciului de mentenanță.